Jak se připravit na setkání se zvěří na silnicích

Jak se připravit na setkání se zvěří na silnicích

Podzim, dlouhá zima, šero, nepřehledné a kluzké vozovky. A nepředvídatelná zvěř. Dojde-li ke srážce s ní, vznikají často nemalé škody. Pro tento případ se lze pojistit, a to dokonce několika způsoby. Je dobré vědět, které druhy pojistky kryjí ten který typ nehody a kdo škody zaplatí.

Pozdní část podzimu se proměňuje v zimu. Motoristé vyjíždějí za tmy a za tmy se vracejí domů. Počasí si hraje s povrchem silnic. Auto je na přechod do nového období připraveno, řidiči si dávají větší pozor.

Na mnoha úsecích jízdních komunikací je však třeba počítat také s velmi špatně čitelným faktorem - se zvěří. V České republice je ročně hlášeno mezi šesti a osmi tisíci karambolů se zvířaty, což tuto příčinu nehody řadí na čtvrtou příčku. Řada menších střetů navíc zůstane bez ohlášení. Jak tedy pojistit svůj vůz pro případ, kdy už dojde k nejhoršímu?

 

Neúprosná fyzika

Faktorů v nehodě je vždy více. I přesto existuje celá řada spolehlivých testů, které nám dokáží alespoň orientačně přiblížit takové situace.

Narazíte-li například do divokého prasete v rychlosti 60 km/h, působí divočák na auto silou 3,5 t, což odpovídá váze nosorožce! A i když náraz do vysoké zvěře může být ekvivalentem třeba o tunu nižším, způsobené škody zůstávají velmi vysoké.

 

Jak se zachovat před nevyhnutelnou srážkou

Ať budeme finanční újmu sčítat jakkoli, to nejdražší jsou naše životy a zdraví. Moderní vozidla jsou konstruována pro případnou čelní srážku.

Odborníci radí, nesnažit se zvířeti nijak vyhnout, brzdit a udržet vůz v přímém směru. Předejdete tak nebezpečnému bočnímu nárazu, vyjetí z vozovky, případně nárazu do něčeho daleko ještě nebezpečnějšího, než je zvíře. Sražení zvířete lépe pokrývají také pojišťovny.

Pro úspěšné zvládnutí situace, kdy vám do vozovky vběhne zvíře, je samozřejmostí předvídat a uzpůsobit styl jízdy. Nebezpečí lze vyčíst v nepřehledných lesních či polních úsecích, pokud před ním přímo nevaruje dopravní značka.

 

Kdy je největší riziko srážky se zvěří

Zvěř bývá nejaktivnější za úsvitu, v podvečer a v noci. Riziko nehody také zvyšuje zhoršená viditelnost a přehlednost. Mnohá zvířata jsou navíc hypnotizována čelními světly, na silnici se zastaví a bez hnutí zírají do blížících se reflektorů. Ztlumení světel může pomoci, ale na to již většinou nezbývá čas.

Velmi nebezpečné období je mezi říjnem a dubnem. Přispívá k tomu zvýšená migrace zvěře, záliba zvířat jíst posypové soli a z hlediska řidiče pak nedostatek světla a posuny času.

 

Jak se zachovat po střetu

Po střetu zbytečně nepanikařte. Oblečte si reflexní vestu a označte místo nehody výstražným trojúhelníkem podle zákona.

Pokud zvíře následkem srážky zemře, má řidič povinnost nahlásit nehodu Policii ČR, a to i v případě, že nevznikne na vozidle žádná škoda. Policie poté zajistí odvoz zvířete. Toho se raději vůbec nedotýkejte.

Dalším důležitým krokem je následky nehody důkladně nafotit, včetně zvířete a vozidla. Jde o důležitý důkazní materiál v posouzení celé nehody, včetně podkladů pro pojišťovnu.

 

Kdo škodu zaplatí a jak se lze pojistit

Nejdříve si zjistěte, zda máte ve svém pojištění střet se zvěří jako automatickou součást. Pokud ne, můžete to vyřešit buď přikoupením této složky pojistky, nebo si rovnou koupit havarijní pojištění.

Běžná škoda při střetu se zvěří se pohybuje kolem 30 tisíc korun. Může se ale vyšplhat daleko výše. Při sjednávání pojistky je na to dobré myslet. Většinou je třeba počítat se spoluúčastí, a to v řádu stokorun, ale ve výjimečných případech může jít až o 20 procent z pojistného plnění.

Pozitivní pro řidiče je, že škody plněné z pojištění srážky se zvěří nemají obvykle vliv na výši pojistného bonusu.

Pokud se nesrazíte se "zvěří", ale se "zvířetem", přenáší se tíha zodpovědnosti jinam. Zvířetem se rozumí zvíře, které má svého majitele. Jde tedy o domácí zvířata. V takovém případě zodpovídá za škodu právě jejich majitel.

Srazíte-li se však s volně žijící zvěří a nemáte pojistku, nelze uplatňovat nárok na plnění škody. Lesní zvěř nikomu nepatří a nikdo za ni nezodpovídá.

 

Roman Kostřeva
Autor: Roman Kostřeva

Cesta k úsměvu :


   Abych Vám mohl co nejlépe pomoci, potřebuji vždy porozumět 

Vašemu životu, starostem, radostem i Vašim snům...

Čím více budeme k sobě otevření, tím více úsměvů nám 

  budoucnost přinese...

 

 „Nejušlechtilejším potěšením je radost z porozumění.“ —  Leonardo Da Vinci

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Autopojištění za polovinu..

Chcete informaci, jak jednoduše a bez návštěvy pojišťovny zlevnit Vaše autopojištění o polovinu? Vepište pouze Vás email :

zpracováním osobních údajů